דלגו לתוכן המרכזי

אריאל שרון

אריאל שרון  אריאל שרוןיליד ישראל 1928, בן מושב כפר מלל. בשנת 1942 הצטרף ל"הגנה". עם פרוץ מלחמת העצמאות ב-1948 היה מפקד מחלקת חי"ר בחטיבת אלכסנדרוני, ומאוחר יותר מפקד פלוגה. במהלך המלחמה נפצע בלטרון בקרב לפתיחת הדרך לירושלים הנצורה. עם סיום המלחמה מונה למפקד סיירת גולני.

בשנת 1952 נטל שרון חופשה מהצבא והחל ללמוד באוניברסיטה העברית, אך כעבור שנה נקרא חזרה לשירות מלא כדי להקים ולפקד על יחידה 101 שהוקמה על מנת להילחם בטרור הפלשתיני הגובר מיהודה ומשומרון שהיו תחת כיבוש ירדני, ומרצועת עזה שהיתה תחת כיבוש מצרי מאז מלחמת העצמאות. יחידה 101 הצליחה תוך פרק זמן קצר לשנות מן היסוד את רמת הלחימה של צה"ל.

בשנת 1954 יחידה 101 התמזגה עם גדוד הצנחנים 890 ושרון התמנה למפקדו. הגדוד נשא בעיקר הנטל של פעולות התגמול כנגד בסיסי המחבלים והטרור הפלשתיני והמדינות הערביות המפעילות או מסייעות לטרור זה. במהלך פשיטה על מוצב מצרי ליד דיר-אל-בלח ביולי 1954 נפצע שרון בשנית.

בשנת 1956 התמנה למפקד חטיבת הצנחנים 202 שהמשיכה, כמעט לבדה, לשאת בעול פעולות התגמול. תחת פיקודו עיצבה החטיבה את הסטנדרטים ונורמות הלחימה הגבוהים של צה"ל למשך שנים רבות. במבצע "קדש" שרון פיקד על חטיבת הצנחנים הפותחת במבצע ופועלת עמוק בעורף הצבא המצרי בסיני. בשנת 1957 יצא ללימודים בביה"ס לפיקוד ומטה בבריטניה.

בשנים 1958-1962 שרון מילא שורה של תפקידים: מפקד ביה"ס לחי"ר, מפקד חטיבת חי"ר ומפקד חטיבה משוריינת. תוך שרותו השלים את לימודיו וקיבל תואר בוגר למשפטים מהאוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1964 התמנה לראש מטה פיקוד צפון ושימש בתפקיד זה בתקופת העימות המתמשך עם הסורים שפעלו להטיית מקורות הירדן. בשנת 1966 התמנה לראש מחלקת ההדרכה במטה הכללי והועלה לדרגת אלוף. 

בשנת 1967 במלחמת ששת הימים, פיקד שרון על אוגדת המילואים המשורינת 138 שהבקיעה את מערך הביצורים המצרי העיקרי בסיני, במתחמי אום כתף ואבו עגילה. לאחר קרבות שריון גדולים במרכז סיני הגיעה האוגדה לגדות תעלת סואץ. 

ביולי 1973 פרש אריאל שרון מצה"ל למשקו בנגב. יזם ופעל להקמת הליכוד דבר שהביא למהפך הפוליטי ב-1977. ב-6 באוקטובר 1973, כשלושה חודשים לאחר שחרורו מצה"ל, בפרוץ מלחמת יום הכיפורים, נקרא כאיש מילואים כדי לפקד על אוגדת מילואים משוריינת 143. לאחר קרבות בלימה קשים, צלחה האוגדה בפיקודו, בקרב לילי משולב, מורכב ואכזרי, בו נפלו מאות מלוחמי האוגדה, את תעלת סואץ. 

בשנת 1974 נבחר לראשונה כחבר כנסת וחבר ועדת החוץ והבטחון. בסוף אותה שנה התפטר מן הכנסת וחזר למשקו כדי שיוכל להמשך ולהחזיק במינוי שלו כמפקד גייס משוריין במילואים, דבר שהיה מנוע ממנו בהיותו חבר כנסת. בשנת 1975 התמנה כיועץ ראש הממשלה יצחק רבין ז"ל לנושאי ביטחון. בשנת 1977 התמנה לשר החקלאות בממשלה הראשונה שמרכיב מנחם בגין, לחבר בוועדת השרים לעניני ביטחון וליו"ר ועדת שרים לענייני התיישבות.

ב-1981 התמנה לשר הביטחון ושימש כשר הביטחון בעת מלחמת שלום הגליל" שהביאה לחיסול תשתיתו של אש"פ בלבנון וגירוש מפקדותיו מביירות. בשנים 1990-1992 כיהן שרון כשר הבינוי והשיכון, עם התפוררותה של בריה"מ והגעת גלי העליה מרוסיה, יזם וביצע בניה רחבת היקף לקליטת העולים בכל רחבי הארץ. בתקופה זו נבנו 144 אלף דירות ושופצו מן היסוד 22 אלף דירות נוספות.

בשנת 1998 התמנה אריאל שרון לשר החוץ והאחראי על ניהול השיחות להסדר הקבע עם הרשות הפלשתינים. במקביל, המשיך לכהן גם כשר התשתיות הלאומיות. מיד עם מינויו יצא השר שרון יחד עם ראש הממשלה נתניהו בראש משלחת ישראל לשיחות על הסדר הביניים עם הפלשתינים באחוזת וואי. 

בשנת 1999, בעקבות בחירתו של אהוד ברק לתפקיד ראש הממשלה נבחר שרון ליו"ר הליכוד. בפברואר 2001 נבחר לראש הממשלה של מדינת ישראל והקים ממשלת אחדות לאומית. במהלך כהונתה של ממשלת האחדות יצאה ישראל למבצע "חומת מגן" והוחל בבניית גדר הביטחון. 

בינואר 2003 נבחר כיושב ראש הליכוד לכהונה שנייה כראש הממשלה. הממשלה בראשותו הובילה מאבק נחוש בטרור, קידמה את מעמדה הבינלאומי של ישראל ויזמה שורת רפורמות בתחומי הכלכלה, החברה והחינוך. במהלך כהונה זו יושמה "תוכנית ההתנתקות" אותה יזם והגה.

בובמבר 2005 פרש מהליכוד והקים את תנועת "קדימה". בינואר 2006 לאחר שסבל משבץ מוחי, אושפז בביה"ח הדסה עין כרם ושקע בתרדמת. עם תום מאה הימים מאז אשפוזו, ביום 14.4.2006, הסתיימה על פי חוק תקופת כהונתו של אריאל שרון כראש הממשלה ה- 11 של מדינת ישראל.